De zonsverduistering van 25 oktober in Nederland

Wat leuk dat je klant bent geworden bij eclipsbrillen.nl! We hebben er onwijs veel zin in. Op deze pagina vindt je actuele informatie over de zonsverduistering van 25 oktober 2022. En natuurlijk onze socio’s en de 10% kortingscode: ECLIPS10

Deel hier direct jouw ervaringen!

De volgende zonsverduistering in Nederland is op 25 oktober 2022

Op 25 oktober 2022 verwachten we een gedeeltelijke zonsverduistering tussen 11:08 en 13:03 uur. Tijdens dit zeldzame verschijnsel schuift de maan precies voor de zon langs, wat met helder weer goed zichtbaar zal zijn. Aan het begin van deze zogenaamde ‘eclips’ zien we de maan als een hap uit de rechterkant van de Zon. Gedurende ongeveer 1 uur en 54 minuten schuift de maan voor de zon langs. Om dit leuke en zeldzame verschijnsel te kunnen zien is het heel belangrijk je ogen goed te beschermen met een zogenaamde eclipsbril. Daarmee zie je precies wat er gebeurt, maar blijven je ogen toch goed beschermt!

Vanuit Nederland gezien schermt de maan ongeveer 33% van de diameter van de zon af, ofwel 22% van haar oppervlakte. De zon staat op dat moment 24° boven de zuidoostelijke horizon dus de piek van de eclips is in Nederland en België goed te zien. De maan trekt ten noorden langs de zon, waardoor de verduistering groter wordt als je noorderlijker zit. De verduistering is niet voldoende om het donker te maken, maar wel erg leuk om te zien met het blote oog (zonder vergroting, maar met bescherming). Daarnaast heeft de reductie aan zonlicht weldegelijk invloed op de temperatuur, dieren en bijvoorbeeld de energieopwekking van zonnepanelen. Je zal merken dat schaduwen op de grond anders zijn en dat vogels ineens stil worden alsof het avond is. Zorg daarom dat je goed bent voorbereid op deze show van moeder natuur.

Heb je vragen of opmerkingen, stuur on dan een bericht op WhatsApp.

Benieuwd wie wij zijn? Lees gerust verder op onze website. We hebben interessante informatieve artikelen over de zonsverduistering en eclipsbrillen. We werken samen met het astronomietijdschrift Zenit online. Scrol verder naar beneden voor onze blog. Of ga naar de winkel om ons aanbod te bekijken.