Wat is een eclipsbril?

eclipsbril

Een eclipsbril is een veiligheidsbril die de ogen beschermt tegen schadelijke straling van de zon.

Eclipsbrillen worden gebruikt om veilig naar een zonsverduistering te kunnen kijken. Want ook wanneer slechts een klein deel van het zonlicht ons bereikt is het felle licht en de UV straling erg schadelijk voor het menselijk oog. Zelfs al kijk je maar kort! Je moet je ogen dan ook goed beschermen om dit fenomeen veilig te kunnen aanschouwen.

Ultraviolette straling

Ultraviolette straling, of wel uv-licht, is elektromagnetische straling die voor het menselijk oog niet zichtbaar is. De golflengte van uv-licht zit tussen de 100 en 400 nanometer en zit daarbij in het kleurenspectrum net voorbij de kleur violet. Hier komt ook de de letterlijke betekenis is van ‘ultraviolet-licht vandaan. Doordat uv-licht een kortere golflengte heeft dan zichtbaar licht, is het energierijker en kan zelfs het ionisatiepotentiaal van organische moleculen bereiken. Hierdoor kan in lichaamscellen een chemische reactie ontstaan die erg schadelijk is. Dat is de reden dat uv-licht schadelijk is voor het oog, maar ook voor de huid en voor andere organismen dan de mens.

Veel alternatieve methodes om naar een eclips te kijken zijn gevaarlijk. Kijk bijvoorbeeld niet via een teiltje water, dat weerkaatst alsnog de helft van het licht terug. Kijk ook niet door een cd, dvd of oude fotonegatieven. Die filteren niet genoeg straling weg om veiligheid te bieden. “Een lasbril kan”, zegt Tjeerd de Faber, oogarts in het Oogziekenhuis Rotterdam. “Maar niet langer dan 10 tot 15 seconden en alleen als het er een van goede kwaliteit is.” Ook een zonnebril biedt te weinig bescherming. “Die laat zo’n 10 procent van het licht door”, legt De Faber uit. “Binnen 30 seconden kan je dan een gaatje in je netvlies krijgen waar je de rest van je leven last van hebt.”

Ter vergelijking: een goede eclipsbril laat een duizendste tot zelfs een tienduizendste van het licht door. Koop daarom alvast een eclipsbril zodat je veilig van de volgende zonsverduistering kan genieten.

2 antwoorden op “Wat is een eclipsbril?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.