Zonsverduistering in Nederland 25 oktober 2022

Op deze pagina vind je alle informatie over de zonsverduistering van 25 oktober 2022 in Nederland en hoe je veilig kan kijken. Dan is tussen 11:08 en 13:03 uur namelijk de volgende zonsverduistering in Nederland. Tijdens dit zeldzame verschijnsel schuift de maan precies voor de zon langs, wat met helder weer goed zichtbaar zal zijn. Aan het begin van deze zogenaamde ‘eclips’ zien we de maan als een hap uit de rechterkant van de Zon. Gedurende ongeveer 1 uur en 54 minuten schuift de maan voor de zon langs. Om dit leuke en zeldzame verschijnsel te kunnen zien is het heel belangrijk je ogen goed te beschermen met een zogenaamde eclipsbril. Daarmee zie je precies wat er gebeurt, maar blijven je ogen toch goed beschermt!

Datum Zonsverduistering
25 oktober 202233% zonsverduistering
29 maart 202535% zonsverduistering
12 augustus 202690% zonsverduistering
2 augustus 202749% zonsverduistering
26 januari 202869% zonsverduistering
12 juni 202921% zonsverduistering
1 juni 203061% zonsverduistering
Volgende zonsverduistering Nederland

Vanuit Nederland gezien schermt de maan ongeveer 33% van de diameter van de zon af, ofwel 22% van haar oppervlakte. De zon staat op dat moment 24° boven de zuidoostelijke horizon dus de piek van de eclips is in Nederland en België goed te zien. De maan trekt ten noorden langs de zon, waardoor de verduistering groter wordt als je noorderlijker zit. De verduistering is niet voldoende om het donker te maken, maar wel erg leuk om te zien met het blote oog (zonder vergroting, maar met bescherming). Daarnaast heeft de reductie aan zonlicht weldegelijk invloed op de temperatuur, dieren en bijvoorbeeld de energieopwekking van zonnepanelen. Je zal merken dat schaduwen op de grond anders zijn en dat vogels ineens stil worden alsof het avond is. Zorg daarom dat je goed bent voorbereid op deze show van moeder natuur.

Informatie over de zonsverduistering van 25 oktober 2022 in Nederland en hoe je veilig kan kijken.

Deze informatie over de zonsverduistering van 25 oktober 2022 in Nederland en hoe je veilig kan kijken is belangrijk om je ogen te beschermen. Ook als maar 78% van het zonlicht ons bereikt is het erg schadelijk voor het menselijk oog om in de zon te kijken. Zelfs al kijk je maar kort! Je moet je ogen dan ook goed beschermen als je naar de zonsverduistering wilt bekijken. De beste oplossing hiervoor is een speciale eclipsbril te bestellen op eclipsbrillen.nl. Voor slechts €3,95 is er een van jou en ben je helemaal klaar voor de zonsverduistering. Rond 25 oktober verkopen we er waarschijnlijk erg veel, bestel jouw bril dus nu gelijk. We wensen je een leuke, veilige eclips toe!

De website Meteo-Maarssen biedt meer uitleg over het zonnestelsel en een agenda met interessante gebeurtenissen. Voor meer informatie over de zonsverduistering kan je terecht bij onze informatieve artikelen. Of neem eens een kijkje op. Je kan natuurlijk ook naar onze winkel om de verschillende eclipsbrillen te checken!